Tal van Belgen huren een wagen om op vakantie mee rond te toeren. De meesten onder hen zijn zeer tevreden over hun autoverhuurder. Toch blijft er ruimte voor beterschap. Verzekeringen en aanvullende kosten blijven een heikel punt.

Een Auto huren op vakantie is een must

Sinds een aantal jaar huren wij altijd een auto op vakantie, voorheen deden we dat nooit. We vonden het een beetje spannend en waren niet echt op de hoogte van de moelijkheden. Wilden we iets van de omgeving zien boekten we vaak een dure excursie en zagen eigenlijk niet de dingen die wij graag wilde zien, we maakten gewoon een standaard rondje. Op Tenerife huurden we voor het eerst een auto en er ging een wereld voor ons open, je ziet zoveel meer van een bestemming!
En wij zijn niet de enige die graag wat willen zien en een gevoel van vrijheid willen hebben. Volgens het Sunny Cars trendrapport vind maar liefst 62% het fijn om het gevoel van vrijheid en flexibiliteit te hebben op vakantie. Een huur auto is onder andere ook erg populair om op plekken te komen waar je anders niet kunt komen.
Fly & Drive

Tegenwoordig is vooral de Fly & Drive combinatie erg populair en onze vorige vakantie in Kroatië hebben we dit voor het eerst gedaan. We hadden geen zin om helemaal naar Kroatië te rijden met onze eigen auto dus vlogen goedkoop naar Kroatië toe en huurden in Nederland al een auto bij Sunny Cars die we op de luchthaven meteen konden ophalen. Vanaf de luchthaven reden we dus door naar onze accommodatie en daar hadden we de hele vakantie een huurauto tot onze beschikking, echt ideaal. Aan het eind van de vakantie rijden we weer terug naar de luchthaven, leveren de auto weer in en wachten op ons vliegtuig naar huis. Het hele fly & drive avontuur hebben wij als heel positief ervaren en gaan dit zeker vaker doen. Vooral het gevoel van vrijheid sprak ons heel erg aan. Je hoeft niet op transfers van een maatschappij te wachten en je kunt gaan en staan waar je zelf wilt.

Hoe hoog scoren autoverhuurders op klanttevredenheid? We zochten het uit met een enquête. Aan vakantiegangers die tijdens hun meest recente vakantie(s) een auto huurden, vroegen we om aan te geven hoe tevreden ze waren met de diensten van hun autoverhuurder. We verzamelden bijna 1500 antwoorden, afkomstig uit België, Italië, Portugal en Spanje. Over het algemeen zijn de resultaten positief. Toch zijn er zaken die beter kunnen.

Blijf dus kritisch als u een wagen wilt huren. Hoe? Download de gratis brochure “Een Auto huren in Europa” van het ECC op www.eccbelgie.be en ontdek waar u op moet letten!

Wat kan beter?

Bijna de helft van de respondenten was slechts matig tevreden of zelfs ontevreden over wat men voor zijn geld krijgt. Enkele heikele punten die in onze enquête naar voor komen:

Bijna de helft van de respondenten was slechts matig tevreden of zelfs ontevreden met de dekking door de basisverzekering. U moet sowieso verzekerd zijn tegen materiële en lichamelijke schade aan derden, en idealiter ook tegen schade aan de huurauto zelf. Bij de meeste autoverhuurders zijn deze zaken inbegrepen bij de basisverzekering. Maar voor de zekerheid kijkt u het best even na.
Voelt u zich niet helemaal op uw gemak met de basisverzekering alleen? Veel autoverhuurders proberen klanten te overhalen om bovenop de basisverzekering een of meer aanvullende verzekeringen af te sluiten. De prijs daarvan sluit niet altijd perfect aan bij de prijs die de klant in gedachten heeft, zo blijkt uit onze enquête. Laat u in elk geval niet overhalen om te betalen voor iets dat u eigenlijk niet echt nodig hebt.
Ongeveer de helft van de ondervraagden was het overigens niet honderd procent eens met wat hij moet bijbetalen als hij een extra bestuurder wil aanstellen. Soms moet er ook worden bijbetaald voor een jonge bestuurder. Alle aanvullende kosten bij elkaar genomen, kan een contract bij een autoverhuurder een stuk duurder uitvallen dan u initieel dacht.
Zo’n vier op tien vakantiegangers waren bovendien niet helemaal in de wolken met het aanbod aan en de uitrusting van de wagens. Als dit voor u een belangrijk criterium is, gaat u het best op voorhand na of een autoverhuurder u de wagen kan bieden die u in gedachten hebt. Veel autoverhuurders hebben een website waar u naartoe kunt surfen om online een auto te huren. Dat is gemakkelijk om aanbiedingen te kunnen vergelijken.

Benieuwd naar de gemiddelde testresultaten van de door de klant geëvalueerde autoverhuurder? Klik dan snel verder.